מה ההבדל בין אירוע מחולל למנגנון (מנוע) סדרתי?

במבנה הקלאסי של סרט ושל סיפור קלאסי בכלל, יש לנו אירוע מחולל. אירוע שאינו הבחירה של הגיבור או הגיבורה, אינו משהו שהוא עושה, אלא משהו שקורה לו ומערער את עולמו, מוציא אותו מאזור הנוחות שלו.

האירוע המחולל הוא מה שמחולל את הסיפור, הוא מה שמייצר את הדרמה. לולא האירוע המחולל מתרחש בחייו של הגיבור, לא היה סיפור, לא היה מאבק להחזיר את השלווה.

האירוע המחולל מתרחש פעם אחת במהלך הסיפור והוא קיים גם במבנה של סדרה וגם במבנה של סרט. מאידך, מנגנון סדרתי הוא מה שמייצר פרקים וגם מה שהופך את הפרקים דומים זה לזה. הדמיון בין מנגנון סדרתי לבין אירוע מחולל הוא ששניהם מניעים את העלילה. אך, בעוד האירוע המחולל מתרחש פעם אחת במהלך הסיפור כולו, המנגנון מופיע בכל פרק ופרק.

למשל אם ניקח את הרופא הטוב כדוגמא, הגעתו של הרופא הטוב לבית החולים יחד עם היותו על הספקטרום זה האירוע המחולל, ההוכחה שהוא מסוגל להיות כירורג מצוין על אף והוא אף בגלל ה"נכות" שלו, זה המנגנון הסדרתי.

דוגמא אחרת: באישה הטובה, הגיבורה עומדת לצד בעלה התובע הנחשב אחרי שהוא נתפס בוגד ונותן הצהרה לעיתונות, זה האירוע המחולל, המנגנון הוא הרצון שלה להוכיח שהיא עורכת דין מצוינת ואף יותר מצוינת מבעלה, ולא רק ואפילו על חשבון היותה "אישה טובה".

מזה אפשר להסיק איך האירוע המחולל והמנגנון הסדרתי קשורים זה לזה. המנגנון מתפקד גם כאירוע מחולל פרקי, אבל הוא משהו שצריך לחזור על עצמו שוב ושוב כל פרק. אימא של מרקו נסעה פעם אחת וכל פרק מרקו ייסע ויחפש אותה במקום אחר.

המנגנון הוא זרועות שיוצאות מתוך האירוע המחולל, שמייצרות את הדמיון בין הפרקים, אך גם חייבות לקדם את המהלך העונתי כולו.

בסדנה פיתוח סדרות על פי שיטת האקורדיון תלמדו את כל ארבעת המרכיבים של הסדרה – 1. שאלה דרמטית ומנגנון סדרתי, 2. מהלך עונתי וארק של דמויות, 3. עולם הסדרה, 4. הצהרת כוונות – וגם כיצד לבנות כל חלק וחלק כדי שהסדרה תעבוד טוב יותר לאורך כל שלבי הפיתוח.

בקרוב נפתחת סדנה חדשה בתל אביב, סוף סוף פנים מול פנים, מוזמנים להירשם!